Kirkko

Yliarkkitehti Lindqvistin suunnittelema kirkko valmistui v. 1882 neljän vuoden rakennusurakan tuloksena Syrjäharjulle (Salomonintie 10), mistä se näkyy aina nelostielle saakka.

Kirkko on ollut yli sadan vuoden ajan toivakkalaisille kokoontumispaikkana, mistä on etsitty apua ja voimaa raskaiden elämänvaiheiden keskellä. Sinne on tultu myös iloitsemaan ja kiittämään Jumalan hyvyydestä.

Sunnuntaiaamuisin kirkon kellot kutsuvat klo 10 alkavaan jumalanpalvelukseen.

Kirkkomme kuuluu valtakunnalliseen "Tiekirkkojen" verkostoon ja viime vuosina siitä on tullut melko suosittu vihkikirkko. Pellervo Lukumiehen kattomaalaukset ja arkkitehti Sakari Holman suunnittelema sisä- ja ulkoväritys antavat kirkolle aivan oman valoisan sävynsä.

Panoraamakuvien avulla pääset tutustumaan kirkkomme lähemmin.

---

Toivakan kirkko on ennen kaikkea kuuluisa Pellervo Lukumiehen kattomaalauksista (1972-73).

Värikkäät maalaukset eivät lunastaneet paikkaansa riidatta. Kerrotaan, että silloinen kirkkoherra otti maalarilta kirkon avaimet pois, kun hän oli kauhukseen nähnyt ensimmäisen kuvan ja sanonut: "Minä en sirkuksessa saarnaa!" Avainten poistaminen ei kuitenkaan estänyt maalaria jatkamasta työtään. Koska hän oli edellisen kirkkoherran poika, hän tiesi, että kirkkoon pääsee muutenkin kuin ovesta. Taiteilija pyysi apupoikaansa kiipeämään katolle, menemään sisälle kellotapulin ikkunasta ja laskeutumaan alas avaamaan oven. Puunsäleet lensivät oven auetessa ryminällä! Sisukas ja omaperäinen Lukumies jatkoi työtään yötä myöten. Lopulta hän voitti taakseen kirkkovaltuuston ja kirkkoherra lähti kyllästyneenä toiseen seurakuntaan.

Seurakunta hyväksyi katto- ja sisämaalaukset valmiiksi 6.12.1973. Tätä nykyä Lukumiehen maalaukset ovat suuri ylpeyden aihe koko paikkakunnalle ja osa sen historiaa.

---

Toivakan kirkossa on ollut useita ulkovärejä historiansa aikana:

* Kirkko rakennettiin 1879–1882. Ensimmäisen vuoden se oli ilman maalia. Toisena vuonna maalattiin "vaaleaksi".

*1891 se maalattiin tiilenpunaiseksi.

*1911 ensimmäinen kirkkoherra Simo Korpela maalautti kirkon takaisin "vaaleaksi".

*1978 kirkkoon palautettiin alkuperäiset värit = perusväri vaalea, ruskeita reunuksia.

*1996 kirkko maalattiin keltaiseksi.

[Tiedot Timo Siukonen]

Tervetuloa Toivakan kirkkoon!

Vanha läp'käytävä toimi jo ennen kirkon rakentamista vuonna 1872 perustetun hautausmaan porttina.

jpg liite