Hautausmaat

Toivakan seurakunnalla on kaksi hautausmaata, joista vanhempi levittäytyy sankarihauta-alueineen kirkon ympärille.
Toinen hautausmaamme on Palosentien varrella. 1990-luvun lopulla vihersuunnittelija Jarmo Väisänen teki sitä varten metsähautausmaan vihersuunnitelman. Hautausmaan hoidossa noudatetaan siksi luonnonmukaisuutta esim istutusten valinnassa.

Vanha hirsiaidan ympäröimä hautausmaa erotettiin keväällä 1872. Hirsiaitaan rakennettiin portiksi paarihuone (ns. läpikäytävä) ja sen yläpuolelle asennettiin kello. Väliaikaiseksi tarkoitettu "kellokastari" päätettiin v. 1875 korottaa yhdellä kerroksella ja varustaa katolla ja luukuilla.

Vuonna 1902 päätettiin uuden hautausmaan (nyk. metsähautausmaa) perustamisesta. Vanhan hautausmaan hirsiaidan aineksista rakennettiin tälle hautausmaalle "läpikäytävä".

Hautausmaiden vihkimisen toimitti asessori G.A.Heman 3.9.1906.

Hautamuistomerkeistä vastaavat omaiset. Haudanhoitosopimuksen voi tehdä seurakunnan kanssa 1 vuodeksi. Kesähoito ja kasteluhoito 10.6. - 31.8.

Voimassa olevat hinnat: kesähoito 55 €/hautakivi. Kukkavaihtoehdot: Verenpisara 4,50 €/kpl ja Hopeavillakko 1,70 €/kpl.

Kasteluhoito 35 €/hautakivi, sisältää vain lannoitekastelun

Vanha läpikäytävä, tapuli, toimi aikoinaan hautausmaan porttina

Sen ympärillä on vieläkin vanhimmat hautamuistomerkit

Kirkon edustalle pystytettiin v. 1963 P.Koskisen suunnittelema sankarimuistomerkki

Sankarihautojen vihersuunnitelman teki vihersuunnittelija Jarmo Väisänen 1990-luvun lopulla.

Sankarihauta-alueella on myös vuoden 1918 tapahtumien muistokivi

Kirkon ympärillä oleva hautausmaa hoidetaan nurmetettuna

Hautamuistomerkeistä vastaavat omaiset. Seurakunta ei laita  haudalle vainajan tietoja (tietosuojamääräykset). Haudoissa ei ole numeromerkintää.

Kirkon kivijalan kivestä on muokattu muualle haudattujen rakkaiden muistelukivi

Metsähautausmaa säilytetään mahdollisimman luonnonmukaisena hauta-alueena

Vihersuunnitelman tätä hautausmaata varten on laatinut Jarmo Väisänen

Vuonna 1956 pystytettiin kirkkopihaan muistomerkki Karjalaan jääneille vainajille