Liity kirkkoon/seurakuntaan

Olet tervetullut Suomen luterilaisen kirkkomme ja paikallisseurakuntasi jäseneksi. Haluamme pitää jäsenistämme erityistä huolta. Toivomme että tulet kohdatuksi lämmöllä ja rakkaudella kirkossamme. Toivakan seurakunnan työntekijät ja luottamushenkilöt ovat sinuakin varten, voit kääntyä heidän puoleen niin ilossa kuin surussa. Sinulla on oma paikka seurakuntalaisten keskuudessa. Joka sunnuntai vietettävä messu tarjoaa paikan Jumalan ja muiden seurakuntalaisten erityiseen kohtaamiseen. Lisäksi meillä on viikkotoimintaa kaikenikäisille, vauvasta vaariin.

Liittymisprosessin kesto ja vaiheet riippuvat liittyjän iästä ja mahdollisesta aiemmasta uskontokunnasta, josta tulee ennen kirkkoon liittymistä erota.

Alle 12-vuotiaana

Yleisimmin kirkkoon kuuluvien vanhempien lapsi liitetään seurakunnan jäseneksi jo vauvana kasteessa. Alle 12-vuotias voi huoltajiensa yhteisellä päätöksellä liittyä kirkkoon, mikäli ainakin toinen hänen vanhemmistaan tai yksi huoltajistaan on kirkon jäsen. Mikäli lapsi on jo aiemmin saanut kristillisen kasteen, häntä ei kasteta uudestaan.

Alle vuoden ikäisen lapsen huoltajana toimiva äiti voi myös yksin tietyin edellytyksin  päättää lapsen kasteesta ja liittämisestä kirkon jäseneksi.

12-17-vuotiaana

Lapsen huoltajat ja lapsi itse päättävät yhdessä kirkkoon liittymisestä. Kaikkien on oltava asiassa samaa mieltä. Tämän ikäisenä kirkkoon liitytään usein rippikoulun yhteydessä. Rippikoulun voi aloittaa, vaikkei kuuluisi kirkkoon. Rippikoulun jälkeen nuori saa tehdä päätöksen, haluaako tulla kastetuksi ja konfirmoiduksi, ja siten liittyä seurakunnan jäseneksi.

Yli 18-vuotiaana

Yli 18-vuotias tekee itse päätöksensä kirkkoon kuulumisesta. Kirkkoon liityttäessä otetaan vastaan kaste, sekä suoritetaan rippikoulu ja konfirmaatio.

Mikäli henkilö on kastettu jossain kristillisessä kirkossa, kastetta ei uusita. Aikuisiällä suoritettavasta rippikoulusta ja konfirmaatiosta voi sopia tapauskohtaisesti papin kanssa.

Kirkosta eroaminen

Yli 18-vuotias voi erota kirkosta koska tahansa omalla ilmoituksellaan.

Lapsen kirkosta eroamisesta päättävät hänen huoltajansa yhdessä. Yli 12-vuotiaan kirkosta eroamiseen tarvitaan myös lapsen suostumus.

Iästä riippumatta lapsi voi jäädä seurakunnan jäseneksi, vaikka hänen vanhempansa eroaisivat kirkosta.

LIITY KIRKKOON täältä