Toivakan seurakunnan toiminnalliset linjaukset (koronaohjeet) 18.1. - 8.2.2021

Jumalanpalvelukset

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset ovat kirkon hengellisen elämän sydän. Kirkkolain 4 luvun 1 §:n mukaan ne kuuluvat seurakunnan lakisääteisiin tehtäviin. Vallitsevassa epidemiatilanteessa säännöksiä sovelletaan ajatellen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.

Jumalanpalvelukset on mahdollista pitää messuina tai sanajumalanpalveluksina. Osallistujmäärä rajoitetaan 10 henkilöön, joka tarkoittaa, että seurakuntalaisia pyydetään seuraamaan jumalanpalvelukset ainoastaan striiminä (facebook.com/toivakan.seurakunta) tai hyödyntämään television sekä radion palveluksia, ei tulemalla paikanpäälle. Kokoontuminen rajoittuu, yhteinen rukous ei!

Jumalanpalvelukset striimataan suorana seurakunnan Facebook-sivulla (https://www.facebook.com/toivakan.seurakunta).

Kirkolliset toimitukset

Kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla seurakunnan työntekijät mukaan lukien enintään 10 henkilöä. Lisäksi hautaan siunaamisissa voivat sielunhoidollisista syistä olla läsnä vainajan lähimmät omaiset jos annettu määrä ylittyy. Muut kirkolliset toimitukset pyritään järjestämään ensisijaisesti seurakunnan tiloissa.

Tilaisuuksien turvallisuus ja kasvomaskien käyttö

Seurakunnan tilaisuuksiin saa osallistua vain täysin terveenä. Tämä on ehdoton tilaisuuksiin osallistuminen edellytys ja koskee sekä seurakuntalaisia että työntekijöitä. Kaikissa tilanteissa tulee noudattaa 1–2 metrin turvavälejä. Käsien pesuun ja desinfiointiin on tarjottava mahdollisuus. Seurakuntien tilaisuuksiin osallistuvien ja seurakunnan tiloissa asioivien tulee käyttää kasvomaskia. Alle 15-vuotiailta maskin käyttöä ei edellytetä. Lähtökohtaisesti maskien hankkiminen kuuluu osallistujille, mutta seurakunta on myös varautunut ylimääräisillä.

Diakoniatyö

EU-ruokaa jaetaan Uudessa pappilassa joka toinen maanantai klo 10-12. Hakuaika sovitaan etukäteen diakonin kanssa. Hänen kanssaan voi keskustella muustakin avuntarpeesta (diakoni Elina Sarlund 040 716 4221).

Kirkkoherranvirasto

Kirkkoherranviraston lähiasiointi on suljettu. Puhelimitse olemme tavoitettavissa maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 9-12 (https://www.toivakanseurakunta.fi/yhteystiedot) sekä sähköpostitse (toivakan.seurakunta@evl.fi). Lisäksi kirkkoherraa voi tavoitella kiireellisissä asioissa tai toimituksiin liittyen virastoaikojen ulkopuolella.

Hallinnon kokoukset

Kokoontumisrajoitus ei koske seurakuntien lakisääteisiä luottamustoimielimiä. Varotoimenpiteenä toimielinten kokoontumisia tulee kuitenkin harventaa ja päättää vain niistä asioista, jotka ovat pakollisia tai muuten kiireellisiä. Kokousjärjestelyissä on kiinnitettävä erityistä huomiota turvalliseen osallistumiseen. Karanteeni tai terveydelliset syyt voivat tulla käytännössä esteeksi kokoukseen osallistumiselle.

Kirkkovaltuuston julkisen kokouksen seuraamisessa yleisön määrä tulee rajoittaa kymmeneen henkilöön tai hyödyntää kokouksen seuraamisessa sähköisiä välineitä.

Kirkkolainsäädäntö ei tällä hetkellä mahdollista sähköisiä kokouksia.

Kirkkovaltuustot striimataan seurakuntalaisille (https://www.facebook.com/toivakan.seurakunta).

Kirkko

Toivakan kirkko toistaiseksi auki ainoastaan jumalanpalveluksissa, toimituksissa ja muissa tilaisuuksissa, muutoin vain pyydettäessä.

Muu seurakunnan toiminta

Seurakunnan toiminnasta löydyt ajankohtaiset tiedot sekä kirkollisista ilmoituksista että tapahtumasivulta.

Sielunhoito ja keskustelumahdollisuus

Seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä sielunhoitoon ja keskusteluun muissakin kuin hengellisissä asioissa. Yksityisehtoollinen on mahdollista.

Seurakuntalaisten huoliin vastataan myös Kirkon Keskusteluavussa, valtakunnallisessa numerossa 0400 22 11 80 joka päivä, iltaisin kello 18–24. https://kirkonkeskusteluapua.fi/ Osoitteessa palvelee myös chat ma-pe kello 12–22. Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm).

Toivakassa 15.1.2021

Panu Partanen
panu.partanen@evl.fi

Lapuan hiippakunnan koronaohjeet löydät kokonaisuudessaan täältä.