Salomonintie 5 , 41660 Toivakka

Toivakan kirkko

Toivakan kirkko toistaiseksi auki vain erikseen sovittaessa. Jumalanpalvelukset sunnuntaisin pääsääntöisesti klo 10.

Yliarkkitehti Lindqvistin suunnittelema kirkko valmistui v. 1882 neljän vuoden rakennusurakan tuloksena Syrjäharjulle (Salomonin tie 5), mistä se näkyy aina nelostielle saakka.

Kirkko on ollut yli sadan vuoden ajan toivakkalaisille kokoontumispaikkana, mistä on etsitty apua ja voimaa raskaiden elämänvaiheiden keskellä. Sinne on tultu myös iloitsemaan ja kiittämään Jumalan hyvyydestä.

Sunnuntaiaamuisin kirkon kellot kutsuvat klo 10 alkavaan jumalanpalvelukseen.

Kirkkomme kuuluu valtakunnalliseen "Tiekirkkojen" verkostoon ja viime vuosina siitä on tullut melko suosittu vihkikirkko. Pellervo Lukumiehen kattomaalaukset ja arkkitehti Sakari Holman suunnittelema sisä- ja ulkoväritys antavat kirkolle aivan oman valoisan sävynsä.

--

Toivakan kirkosta Visit Jyväskylän sivuilla

Toivakan kirkko tiekirkkona

Toivakan kirkko Facebook

--

Toivakan kirkko on kuuluisa Pellervo Lukumiehen kattomaalauksista (1972–73). Värikkäät maalaukset eivät lunastaneet paikkaansa riidatta. Kerrotaan, että silloinen kirkkoherra otti maalarilta pois avaimet nähdessään ensimmäisen kuvan sanoen: ”Minä en sirkuksessa saarnaa!”

Tämä ei estänyt maalaria. Hän pyysi apuriaan kiipeämään katolle, menemään sisälle kellotapulin ikkunasta ja laskeutumaan avaamaan oven – ja kas, sisälle päästiin!

Sisukas ja omaperäinen Lukumies jatkoi työtään. Lopulta hän voitti taakseen kirkkovaltuuston, ja kirkkoherra läksi kyllästyneenä toisaalle.

Tätä nykyä maalaukset ovat suuri ylpeyden Toivakalle.

Kesällä 2021 kirkon katto uusittiin ja ulkoseinät maalattiin. Kirkko täyttää 140 vuotta marraskuussa 2022.

Lähellä sijaitsevia tiloja ja kohteita

Seurakuntakoti Majakka

Salomonintie 5, 41660 Toivakka

Messu (Helatorstain iltamessu, isosten ja kouluun lähtevien siunaus)

To 26.5. klo 17 helatorstain iltamessu kirkossa (facebook.com/toivakan.seurakunta). Partanen, Hertteli, Kivimäki, Kinnunen. Isosten ja kouluun lähtevien siunaus.

Salomonintie 5, 41660 Toivakka

Messu (Helatorstain iltamessu, isosten ja kouluun lähtevien siunaus)

Su 26.5. klo 17 helatorstain iltamessu kirkossa (facebook.com/toivakan.seurakunta). Partanen, Hertteli, Kivimäki, Kinnunen. Isosten ja kouluun lähtevien siunaus.

Messu (Helluntaipäivä)

Su 5.6. klo 10 messu kirkossa (facebook.com/toivakan.seurakunta). Partanen, Hertteli.

Salomonintie 5, 41660 Toivakka

Konsertti tai musiikkitilaisuus (Toivakan kamarimusiikkifestivaali: Avajaiskonsertti)

Toivakan kamarimusiikkifestivaali: To 16.6. klo 19 avajaiskonsertti kirkossa.

Salomonintie 5, 41660 Toivakka

Messu (2. sunnuntai helluntaista)

Su 19.6. klo 10 messu kirkossa (facebook.com/toivakan.seurakunta). Partanen, Sievänen.

Salomonintie 5, 41660 Toivakka

Konsertti tai musiikkitilaisuus (Toivakan kamarimusiikkifestivaali: päätöskonsertti kirkossa)

Toivakan kamarimusiikkifestivaali: Su 19.6. klo päätöskonsertti kirkossa.