Toivakan kirkko

300

TOIVAKAN KIRKKO auki vain sovitusti, lauantaisin mahdollisten toimitusten yhteydessä ja sunnuntaisin jumalanpalvelusten aikaan (klo 9-11.30). Kirkkoa esitellään tai kirkon ovia avataan erikseen pyydettäessä. Yhteydenotto kirkkoherraan tai seurakuntatoimistoon.

Kesäkaudella kirkko on avoinna tiekirkkona.

Arkkitehti Ludvig Isak Lindqvistin suunnittelema Toivakan kirkko rakennettiin vuosina 1879-1882. Hautausmaan puolella oleva vanha kellotapuli ("läp'käytävä") valmistui aiemmin vuonna 1871.

Tyyliltään päätytornillinen pitkäkirkko edustaa uusgotiikkaa. Kirkko sijaitsee Syrjäharjulla, josta sen torni erottuu kirkonkylän halki kulkevalle päätielle. Kirkko korjattiin 1920-luvulla arkkitehti Alvar Aallon johdolla. Aalto suunnitteli kirkkoon myös kirkkoesineistöä. Aallon käsialaa olivat mm. kirkon katon aiemmat maalaukset, kattokruunu, saarnatuolin koristelu ja kaksi kynttilänjalkaa. Osa esineistöstä tulee olemaan näytteillä Alvar Aalto -museossa sen peruskorjauksen jälkeen.

Kirkkoa saneerattiin 1990-luvulla, jolloin sitä ehostettiin sekä ulkoa että sisältä arkkitehti Sakari Holman johdolla. Viimeisin laajempi korjaus tapahtui vuonna 2021, jolloin uusittiin kirkon seinä- ja kattorakenteita, tehtiin uusi peltikatto sekä julkisivu maalattiin.

Kirkko sijaitsee Syrjäharjulla, Salomonin tiellä. Kirkkotie on saanut nimensä Salomon Vihiseltä, joka lahjoitti maaalueen kirkkoa varten.

Kirkko on ollut yli sadan vuoden ajan toivakkalaisille kokoontumispaikkana, mistä on etsitty apua ja voimaa raskaiden elämänvaiheiden keskellä. Sinne on tultu myös iloitsemaan ja kiittämään Jumalan hyvyydestä.

Sunnuntaiaamuisin kirkon kellot kutsuvat klo 10 alkavaan jumalanpalvelukseen.

Kirkkomme kuuluu valtakunnalliseen "Tiekirkkojen" verkostoon ja viime vuosina siitä on tullut melko suosittu vihkikirkko. Pellervo Lukumiehen kuuluisat kattomaalaukset (1972-73) ja arkkitehti Sakari Holman suunnittelema sisä- ja ulkoväritys antavat kirkolle aivan oman valoisan sävynsä.

Toivakan kirkko täyttää 140 vuotta marraskuussa 2022. Juhlavuoden päätilaisuus pidetään toisena adventtina 4.12.2022, jolloin Lapuan piispa Matti Salomäki toimittaa messun ja sen päälle kokoonnutaan lähetyslounaalle.

--

Toivakan kirkosta Visit Jyväskylän sivuilla

Toivakan kirkko tiekirkkona

Toivakan kirkko Facebook

--

Toivakan kirkko on kuuluisa Pellervo Lukumiehen kattomaalauksista (1972–73). Värikkäät maalaukset eivät lunastaneet paikkaansa riidatta. Kerrotaan, että silloinen kirkkoherra otti maalarilta pois avaimet nähdessään ensimmäisen kuvan sanoen: ”Minä en sirkuksessa saarnaa!”

Tämä ei estänyt maalaria. Hän pyysi apuriaan kiipeämään katolle, menemään sisälle kellotapulin ikkunasta ja laskeutumaan avaamaan oven – ja kas, sisälle päästiin!

Sisukas ja omaperäinen Lukumies jatkoi työtään. Lopulta hän voitti taakseen kirkkovaltuuston, ja kirkkoherra läksi kyllästyneenä toisaalle.

Tätä nykyä maalaukset ovat suuri ylpeyden Toivakalle.

Tiedustelut ja varaukset:

+358400358834 toivakan.seurakunta@evl.fi

Esteetön kulku Esteetön kulku
Esteetön wc Esteetön wc
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Lastenhoitohuone Lastenhoitohuone
Leikkinurkkaus Leikkinurkkaus
Lähes esteetön tila Lähes esteetön tila
Pysäköinti Pysäköinti
Pysäköintipaikka liikuntaesteisille Pysäköintipaikka liikuntaesteisille
Sukupuolineutraali wc Sukupuolineutraali wc
Tilaa vaunuille Tilaa vaunuille
Turvallinen tila Turvallinen tila
wc wc

Salomonin tie 5, 41660 Toivakka

Konsertti tai musiikkitilaisuus (Vanhojen virsien ilta)

To 1.12. klo 17 Vanhojen virsien ilta kirkossa. Tule veisaamaan yhdessä kauniita, puhuttelevia ja aikaa kestäviä virsiä! Sievänen, Sarlund.

Salomonin tie 5, 41660 Toivakka

Muu seurakuntatilaisuus (Kirkkokuvaelma, joululauluja ja hartaus)

LEHTEEN/NETTIIN/SEINILLE: La 3.12. klo 14 Kankaisten kyläkoululaisten kuvaelma kirkossa. -Katsauksia Toivakan ja sen kirkon historiaan. Lisäksi Timo Siukosen historiikki, joululauluja, Niina Järvinen musisoi, kirkkoherran hartaus. Toivakan kirkko 140v -tilaisuus kaikille avoin.

Piispanmessu, Toivakan kirkon 140-vuotisjuhla

Su 4.12. klo 10 piispanmessu. Toivakan kirkon 140-vuotisjuhla, vauva Partasen kaste. Piispa Matti Salomäki, Partanen, Sievänen ja Tuulantei-lauluryhmä. Lähetyslounas srk-kodilla, vapaa maksu. Muistamiset Toivakan seurakunnan Nepalin työlle (naiset ja perheet). Seurakunnan tili: FI70 5242 5220 0061 22, viite: Nepal

Sanajumalanpalvelus (Itsenäisyyspäivä)

Ti 6.12. klo 10 itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus kirkossa (facebook.com/toivakan.seurakunta). Partanen, Sievänen. Seppeleen lasku, kirkkokahvit ja kuntalaisten itsenäisyyspäivän juhla klo 11:30 srk-kodilla.

Erityisjumalanpalvelus (Partiolaisten iltakirkko)

Ti 6.12. klo 16.45 partiolaisten iltakirkko. Kivimäki. Kulkue Vanhasta pappilasta klo 16, mehutarjoilu srk-kodilla ennen kirkkoa.

Salomonin tie 5, 41660 Toivakka

Messu (3. adventtisunnuntain messu)

Su 11.12. klo 10 III-adventtisunnuntain messu kirkossa (facebook.com/toivakan.seurakunta). Partanen, Sievänen.

Salomonin tie 5, 41660 Toivakka

Konsertti tai musiikkitilaisuus (Kauneimmat Joululaulut)

Su 11.12. klo 18 Kauneimmat Joululaulut kirkossa (striimi facebook.com/toivakan.seurakunta). Partanen, Sievänen & lauluryhmä. Kolehti Lähetysseuralle.